Na ZŠ Šrobárova inštalovali prvý automat na predaj ovocia a zeleniny

14.04.2010 Prešov

Prešov 14. apríla (TASR) – Deti zo ZŠ Šrobárova v Prešove majú oddnes možnosť kupovať si lacné čerstvé ovocie a zeleninu z nového automatu.
Ide o prvé takéto zariadenie na území mesta, ktoré má zlepšiť životosprávu školákov. Prevádzku automatu spustili v rámci projektu Ovocie na školách, ktorý vyhlásilo ministerstvo školstva v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva na podporu konzumácie ovocia a ovocných štiav.
\"Chceli sme využiť tento projekt, ktorý je finančne veľmi zaujímavý, pretože je z dvoch tretín hradený ministerstvom pôdohospodárstva z prostriedkov Európskej únie, aby deti mali kedykoľvek v priebehu dňa podľa vlastnej chuti a výberu prístup k ovociu a zelenine, \" uviedla pre TASR vedúca odboru školstva MsÚ v Prešove Kvetoslava Komanická.
V boxe sa dá umiestniť 120 kusov ovocia a zeleniny, ktoré sú rozložené podľa druhu na 10 otočných plošinách. Ovládanie je jednoduché, stačí vhodiť žetón, zvoliť príslušnú plošinu, ktorá sa následne otvorí a záujemca si môže vybrať jeden z produktov.
\"Tento systém spĺňa všetky podmienky, ktoré sú potrebné na to, aby bola zabezpečená hygiena, včasnosť a dostupnosť výdaja, tak, aby deti jedli ovocie vtedy, keď majú na to chuť. Ovocie v automate je umyté a môžu ho okamžite konzumovať, \" vysvetľuje Pavel Vasko zo spoločnosti Wastex Slovensko Prešov. Nadobúdacia hodnota automatu bola približne 10.000 eur a prevádzkovateľ ho dal vyrobiť v Českej republike. Zariadenie má vlastný chladiaci systém a produkty sa budú dopĺňať denne podľa potreby.
Spoločnosť získala od Pôdohospodárskej platobnej agentúry na tento školský rok povolenie na predaj jabĺk, hrušiek, sliviek, kalerábu a paradajok. Vasko však predpokladá, že v budúcnosti sa tento sortiment rozšíri.
Počas 10-dňovej skúšobnej prevádzky bude ovocie a zelenina zdarma, neskôr bude rodič dieťaťa doplácať na jeden výber päť centov. Zatiaľ bude automat fungovať na žetóny, ktoré si deti kúpia za hotovosť. Po zosúladení systémov sa však bude dať využiť aj magnetická karta, ktorá sa v súčasnosti používa na výdaj školskej stravy.
Výsledky zo skúšobnej prevádzky budú prezentované v Prešove 21. apríla na odbornej konferencii Zdravý životný štýl v kontexte výchovy a vzdelávania na školách. Komanická konštatovala, že ak sa tento predaj v priebehu niekoľkých mesiacov osvedčí, podobné automaty plánujú inštalovať aj na ostatné školy.
 

Vyberte región